Breadcrumbs

Als je wel eens online hebt geshopt, ben je vast wel eens een term als “breadcrumbs” tegengekomen. Breadcrumbs zijn een belangrijk onderdeel van de gebruikerservaring van een website, maar wat zijn ze precies en waarom zijn ze zo belangrijk?

Breadcrumbs zijn een soort navigatiehulpmiddel op een website, vergelijkbaar met de broodkruimels die Hans en Grietje achterlieten in het sprookje. Ze geven aan waar de bezoeker zich bevindt binnen de hiƫrarchie van de website en hoe hij of zij daar gekomen is. Ze worden vaak weergegeven bovenaan of onderaan een pagina en bestaan meestal uit een lijst van links die de bezoeker terug kunnen leiden naar de startpagina of naar de categorieƫn waaruit de pagina is opgebouwd.

Maar waarom zijn breadcrumbs zo belangrijk? Er zijn een aantal redenen:

  1. Ze verbeteren de gebruikerservaring: Breadcrumbs zorgen ervoor dat bezoekers gemakkelijker kunnen navigeren op een website en weten waar ze zich bevinden. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om te vinden wat ze zoeken en om terug te gaan naar een eerdere pagina als dat nodig is.
  2. Ze verbeteren de zoekmachine-optimalisatie: Breadcrumbs kunnen ook helpen bij de zoekmachine-optimalisatie van een website. Door duidelijke breadcrumbs te hebben, kunnen zoekmachines beter begrijpen hoe de pagina’s op de website met elkaar verbonden zijn. Dit kan leiden tot betere zoekresultaten en meer verkeer naar de website.
  3. Ze verbeteren de conversie: Breadcrumbs kunnen ook bijdragen aan een hogere conversie op een website. Als bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren en vinden wat ze zoeken, is de kans groter dat ze iets kopen of zich aanmelden voor een nieuwsbrief of andere acties ondernemen.

Breadcrumbs zijn dus een belangrijk onderdeel van de gebruikerservaring en de algehele prestaties van een website. Als je een website hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je duidelijke breadcrumbs hebt die gemakkelijk te vinden en te gebruiken zijn. Dit zal niet alleen de gebruikerservaring verbeteren, maar kan ook leiden tot betere zoekresultaten en een hogere conversie.