hoe kan je het beste Robots.txt gebruken

De robots.txt-bestand is een instructiebestand dat webmasters kunnen gebruiken om zoekmachines te informeren over welke pagina’s van een website wel of niet moeten worden geïndexeerd. Hier zijn enkele tips voor het effectief gebruiken van het robots.txt-bestand:

  1. Plaats het bestand op de root-map van je website: Het robots.txt-bestand moet zich op de hoofdmap van je website bevinden. Bijvoorbeeld: http://www.example.com/robots.txt.
  2. Gebruik de juiste syntaxis: Het robots.txt-bestand moet op de juiste manier worden geschreven. Het gebruikt een eenvoudige syntaxis waarin iedere regel een nieuwe gebruiker-agent en een reeks regels bevat die de zoekmachine vertellen welke pagina’s niet moeten worden geïndexeerd.
  3. Vermijd het blokkeren van belangrijke pagina’s: Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke pagina’s je blokkeert met het robots.txt-bestand. Sommige pagina’s, zoals de homepage, contactpagina en sitemap, zouden nooit geblokkeerd moeten worden.
  4. Gebruik het alleen om zoekmachines te informeren: Het robots.txt-bestand is alleen bedoeld om zoekmachines te informeren over welke pagina’s niet geïndexeerd moeten worden. Het biedt geen absolute beveiliging tegen het bezoeken van pagina’s door zoekmachines of andere webbots.
  5. Controleer regelmatig of het bestand correct is: Controleer regelmatig of het robots.txt-bestand correct is en of de instellingen nog steeds overeenkomen met je doelen. Zoekmachines kunnen ervoor kiezen om pagina’s te blijven indexeren, ongeacht de instructies in het robots.txt-bestand.